Ivrig 16-åring fra Træna

Stor innsats på lita øy på Helgelandskysten. Tryggve (16) har allerede plukket 180 liter. Mest multer, men også noe blåbær. 

Tryggve Ludvigsen

 

I fjor var Tryggve Ludvigsen aktiv helt fram til at tyttebærsesongen var over. I år er 16-åringen igjen aktiv med bærbøtta. Gerd Jennie Hansen (Hadsel), Lena Lorentzen (Vestvågøy) og Verner Kristiansen (Vadsø) ligger ikke på latsiden de heller. At bærplukking er friluftsliv, folkehelse og høsting av naturens ressurser i bøtter og spann er disse synlige bevis på. Ekstra artig med en så ivrig ung gutt som Tryggve Ludvigsen fra Træna. Ut og Plukk er ikke først og fremst en konkurranse om å bli "Nord-Norges beste bærplukker". Men selvsagt litt inspirerende at det går sport i å løfte fram bærplukking og kommunen som man kommer fra. 

I fjor var det Nordland som hevdet seg best på lista med Finnmark som nummer to. Slik ligger det an så langt i år også. Alta ble i 2016 landsdelens beste bærkommune. Multene troner på toppen så langt. I fjor måtte "myras gull" se seg slått både av blåbæra og tyttebæra. Vi får se hvordan årets sesong ender. Den seine våren gjør at bærsesongen ble forsinket. Endelig er bærsesongen i gang for full i vår langstrakte og flotte landsdel. Nå er det multer, men straks er det tid for blåbærplukking også i våre tre fylker. 

Mange som var med på Ut og Plukk i fjor sikret seg kruset etter endt sesong. Vi fortsetter tradisjonen med et flott krus fra Porsgrund Porselænfabrik der Anfinn Myrvang fra Engavågen i Meløy lager motivet. I fjor var det blåbær som prydet kruset. I år blir det tyttebær på Ut og Plukk-kruset. Ut og Plukk er som kjent multer, blåbær, tyttebær, krøkebær og villbringebær. 

Komplett statistikk for årets og fjorårets bærsesong finner du på www.utogplukk.no. Det er de 11 friluftsrådene i Nord-Norge som samarbeider om Ut og Plukk.
Gerd Jennie Hansen

Aktiv bærplukker fra Hadsel

Ingen plukket mer bær i 2016-sesongen enn Gerd Jannie Hansen. I fjor nøyde ikke den engasjerte bærplukkeren fra Hadsel seg før hun hadde fått 285 liter i hus. Og Gerd Jannie er allerede godt i gang med årets bærplukking. Så langt har det blitt 30 liter blåbær og 85 liter blåbær.